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2016.08.18
最近発表されたバイオセンシング技術に関する論文をご紹介します。
Research papers on biosensing technology are introduced.
“Development of a screen-printed carbon electrode based disposable enzyme sensor strip for the measurement of glycated albumin”
Mika Hatada, Wakako Tsugawa, Eri Kamio, Noya Loew, David Klonoff, Koji Sode.
Biosens Bioelectron. 2016 Aug 3. pii: S0956-5663(16)30764-3. doi: 10.1016/j.bios.2016.08.005.
使い捨て型のスクリーンプリントカーボン電極で糖化アルブミンの酵素センサを開発しました。前処理後の血漿1.3μLを電極に乗せ、1分で計測ができます。
*This study was supported by Global Innovation Research Organization, Tokyo University of Agriculture and Technology.
"Electrochemical sensing system employing fructosamine 6-kinase enables glycated albumin measurement requiring no proteolytic digestion"
Miho Kameya, Wakako Tsugawa, Mayumi Yamada-Tajima, Mika Hatada, Keita Suzuki, Akane Sakaguchi-Mikami, Stefano Ferri, David Klonoff, Koji Sode.
Biotechnol J. 2016 Jun;11(6):797-804. doi: 10.1002/biot.201500442. Epub 2016 Apr 21.
糖尿病の中期血糖マーカーである糖化アルブミンの酵素センサの原理を提唱しました。これまで糖化タンパク質の計測には使われたことのない、フルクトサミン6-キナーゼを用いることにより、アルブミンのプロテアーゼによる加水分解という前処理なしでの計測を実現しました。
“Advancing the development of glycated protein biosensing technology: next-generation sensing molecules”
Miho Kameya, Akane Sakaguchi-Mikami, Stefano Ferri, Wakako Tsugawa, Koji Sode.
J Diabetes Sci Technol. 2015 Mar;9(2):183-91. doi: 10.1177/1932296814565784. Epub 2015 Jan 26.
糖尿病患者の血糖コントロールの中長期指標である糖化タンパク質のバイオセンシングについて、酵素や結合タンパク質に着目し概説した総説です。
*This study was supported by Global Innovation Research Organization, Tokyo University of Agriculture and Technology.